Tarihçe

Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Orhan Oğuz Kütüphanesi 1997 yılında Merkez Kütüphane adıyla Göztepe Kampüsü'nde kurulmuştur. Kütüphanemizin kuruluş amacı tüm bilimsel çalışmalara profesyonel bir şekilde katkı sağlayarak akademisyen, öğrenci ve araştırmacılara hizmet vermektir. Prof. Dr. Orhan Oğuz Kütüphanesi 3604 m² alana sahip olup, binanın içi 2017 yılında revizyon geçirerek günümüz koşullarına ve Marmara Üniversitesine yakışan, şık bir görüntüye kavuşmuştur. Kütüphanemiz çalışma alanlarında aynı anda 710 kullanıcıya hizmet verebilmektedir. Ayrıca 147 kişinin oturabileceği dinlenme alanı ve 47 kişilik Konferans Salonuyla toplam kapasite 904 kişiye çıkmaktadır. Kullanıcıların internetten rezervasyon yaptırarak yararlanabileceği “Bireysel, Grup ve Akademik Çalışma Odaları”yla kullanım çeşitliliği sağlanmaktadır. Kullanıcılar kütüphanede teknolojinin tüm olanaklarından yararlanabilmektedir. Katalog tarama kioskları, kendi kendilerine ödünç alıp vermeye imkan tanıyan akıllı cihazlar, kitap tarama cihazı ve kitapları dezenfekte etmeye yarayan kitap yıkama makinesi ile de hizmet almaktadır. Kütüphanemiz 2 adet 7/24 Salona sahip olup, hafta sonları ve resmi tatiller dahil, sürekli açık olarak hizmet vermektedir. Kütüphanede YORDAM otomasyon sistemi kullanılmakta ve kaynaklar LC sınıflama sistemine göre ve açık raf uygulamasıyla kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Daire Başkanlığımıza bağlı 8 adet birim kütüphanemiz üniversitemizin diğer kampüslerinde hizmet vermektedir. Tüm kütüphanelerimizde uzman kütüphanecilerimiz aracılığıyla yapılan teknik hizmetlerin yanı sıra, kullanıcılarımıza ödünç-iade / ILL hizmeti, danışma hizmeti, referans hizmeti, erişilebilirlik hizmeti ve kullanıcı eğitimleri verilmektedir.
     Ayrıca Marmara Üniversitesi Yayınevi de Daire Başkanlığımız bünyesinde bulunmaktadır. Marmara Üniversitesi Kütüphanelerinin yasal dayanakları, 20 Kasım 1990 yılında 20701 sayılı resmi gazetede yayınlanan Marmara Üniversitesi Kütüphane yönetmeliğine uygun olarak devam etmektedir.

Bu sayfa Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından en son 04.02.2021 10:20:30 tarihinde güncellenmiştir.