Başkanın Mesajı

 

onderbayir.jpeg (262 KB)

 

    Osmanlılar döneminde “Külliye” geleneği ile birlikte, bu kez kütüphaneler eğitimin en üst seviyesi olan medreseler ve darüşşifalara hizmet etmeye başlamıştır. Bu açıdan Konya, Bursa ve akabinde İstanbul kütüphaneleri, bütün dünyanın ilim hazinelerini bünyelerinde barındıran ilim merkezleri konumuna gelmişlerdir.

   1883’de eğitim hayatına başlayan Hamidiye Ticaret Mektebi, Üniversitemizin temelini oluşturmaktadır. Bu manada Üniversitemiz 1,5 asra yakın bir eğitim tecrübesine sahiptir. Üniversite kütüphanelerimizde, Ticaret Mektebi ve üniversiteden önceki ismi olan İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden intikal etmiş oldukça kıymetli Nadir Eser koleksiyonu bulunmaktadır. Bu manada Üniversitemiz, misyonunda da belirtildiği üzere köklü bir eğitim geçmişine sahip olduğu gibi, köklü bir kütüphane tecrübesine de sahiptir.

   Günümüzde bu köklü kütüphanecilik geleneğimiz ve tecrübemiz devam ettirildiği gibi, kütüphane hizmetleri konusunda modern teknolojik unsurlar da bu hizmetlere katılarak, daha farklı bir kütüphane modeli ortaya çıkmıştır. Üniversitemizin Merkez Kütüphanesi ve ana koleksiyon Göztepe Yerleşkemizdeki Prof.Dr. Orhan Oğuz Kütüphanesi’nde bulunmaktadır. Bunun dışında, bütün külliye, yerleşke ve kampüslerimizde de kütüphanelerimiz bulunmaktadır. Kurumumuz bir “Araştırma Üniversitesi” dir. Bu manada kütüphanelerimiz her türlü kaynağıyla, ilmi araştırmalara ve bilimin gelişmesine hizmet ettiği gibi, öğrencilerimizin de derslerine katkı sağlayan, huzurlu ortamlarda çalışmalarını sağlayan sosyal bir fonksiyon üstlenmektedir.

   Kütüphanelerimiz, yukarıda da bahsedildiği üzere, kadim nadir eser hazinesine sahip olduğu gibi, günümüzün teknolojik bilgi aktarma metodolojisi olan dijital veri tabanları ile de araştırmacılar ve öğrencilere hizmet vermektedir. Kütüphanelerimiz 50 bin’e yakın nadir eser, 300 bin civarında basılı kitabın yanı sıra, yine 300 bin’e yakın dijital kitap ve dergi ve bunların arama araçlarıyla 7/24 esaslı olarak hizmet vermektedir

   İnancımız ve felsefemiz şudur bir bilgi paylaşıldıkça artar ve insanlığa hizmet eder. Üniversitemiz kütüphanelerindeki bu muazzam bilgi hazineleriyle akademik ve idari personelimize ve geleceğimizi emanet edeceğimiz öğrencilerimize bilgi hizmeti sunmaktan ve ülkemizin bu manada geleceğine de hizmet ediyor olmakta büyük bir onur ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim.

   Her zaman ilmin ve bilgiye ulaşmak isteyenlerin hizmetinde olmak ümid ve niyazıyla…

 

                                                                                                                                                                    Dr.  Önder BAYIR
                         KDDB Daire Başkanı


Bu sayfa Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından en son 12.12.2023 09:56:23 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM